Mine erfaringer som terapeut med sensitive mænd


Jeg har læst en artikel om sensitive mænd, som jeg bare er så enig i, at jeg fik lyst til at dele budskabet videre, men med mit eget twist. Artiklen handlede om, hvordan mænd (ligesom kvinder) er født med en naturlig evne til at have empati og være i kontakt med deres følelsesliv. Det strider mod rigtig mange af de der kulturelle myter om maskulinitet – og jeg vil gerne give det mit eget perspektiv, baseret på mine oplevelser som terapeut.


Hvorfor snakke om myter?

Jeg ser alt for ofte mænd, der kæmper med ideen om, at de ikke må være sårbare eller vise følelser. De får at vide, at “mænd græder ikke” eller “mænd skal være stærke og aldrig bede om hjælp”. Men ved I hvad? Det passer altså ikke. Igennem min praksis har jeg oplevet, hvordan mænd kan finde stor styrke i at åbne op for deres sensitivitet. De får ro og mod til at tage nye chancer i deres liv.

Mange af disse myter med “rigtige mænd græder ikke” eller “kvinder foretrækker bad boys frem for rare mænd” får også mænd til at tro, at de ikke må være bløde eller kærlige. Det er noget fis, hvis du spør mig. Vi lever jo i en tid, hvor maskulinitet er ved at finde nye former, og jeg elsker at se, hvordan mænd idag eksperimenterer mere med deres følelsesliv end før.


Hvad er sensitive mænd egentlig?

Oxford-ordbogen siger, at sensitivitet er “evnen til at forstå folks følelser.” Det indebærer empati, engagement og en naturlig tilgang til at mærke andres (og egne) følelser. Sensitivitet er på ingen måde begrænset til kvinder – mænd har det selvfølgelig også! Desværre har mange (specielt i vestlige kulturer) lært, at det er usexet eller forkert for mænd at vise sårbarhed.

Resultatet er, at nogle mænd ikke tillader sig selv at være følelsesmæssigt åbne. De får en rolle, hvor de skal være beskyttere og stærke, og hvor der ikke er plads til at være usikker, ked af det eller bange. Nogle steder i verden er det endda bundet sammen med, at man skal tjene penge og have magt. Viser man sine følelser, bliver man set som svag eller – i værste fald – hånet af omgivelserne.

Men min erfaring som terapeut siger mig, at det faktisk kræver mere mod at stå ved sine følelser end at gemme dem væk. For mig handler det om at eje sin maskulinitet fuldt ud ved at mærke og acceptere alle sine sider – både de superseje og de sårbare.


Macho vs. sensitiv – hvorfor ikke begge dele?

Nogle af de stereotype fraser, jeg selv har hørt gentagne gange, er:

  • “Du græder som en pige”
  • “Kvinder vil ha’ en hård og handlekraftig mand”
  • “Tag dig sammen, du er en mand!”


De er så fastgroede, at mange mænd slet ikke føler, de har lov til at sætte ord på, når de er kede af det. De får en identitet, der mere handler om dominans og styrke end om ægte nærhed. Men jeg tror på, at mænd sagtens kan rumme begge dele.


Igennem mit arbejde ser jeg et spændende skift, hvor flere mænd begynder at afprøve en ny slags maskulinitet, hvor man både kan være robust og kærlig. Man skal ikke smide sin machoside helt væk, hvis den tjener én godt – men man kan jo godt folde sig ud som et helt menneske med følelser og empati.


Typiske karaktertræk hos sensitive mænd

I artiklen, jeg læste, var der en liste over karaktertræk, som kendetegner sensitive mænd. Jeg vil gerne dele dem her og knytte en lille kommentar fra mit terapeutiske arbejde til hver:

  1. De ved, at det ikke gør dem mindre maskuline at være følsomme.
    – Mænd kan rent faktisk føle sig mere “mandige”, når de er ærlige om deres følelser og står ved dem.

  2. De er orienteret mod den anden person i deres forhold.
    – De er gode til at lytte og nærværende, hvilket ofte gør deres relationer dybere.

  3. De er forstående og empatiske.
    – Som terapeut oplever jeg, at empatiske mænd bliver bedre til at kommunikere og skabe fælles løsninger i konflikter.

  4. De værdsætter intuition.
    – De stoler på deres mavefornemmelse og bruger den aktivt.

  5. De ignorerer ikke deres følelser.
    – Det er så vigtigt! Når vi ignorerer følelser, bygger der sig ofte frustration op.

  6. De er spontane.
    – De tør vise mere spontan glæde, kærlighed og nysgerrighed.

  7. De behøver ikke bevise deres mandighed.
    – De lever ikke efter andres forventninger til, hvordan en “mand” skal opføre sig.

  8. De er mere introspektive.
    – De tænker over, hvad de føler, og hvorfor de føler sådan.

  9. De kan håndtere deres egne følelser.
    – Det gør en verden til forskel, at man ikke undertrykker dem, men arbejder med dem.


Jeg synes, denne liste rammer plet i forhold til, hvad jeg selv har set af kvaliteter hos mænd, der formår at åbne op for deres sårbarhed.


Fordele ved mandlig sensibilitet

Folk tror desværre stadig, at man mister noget ved at være en sensitiv mand. Men faktisk er der, ifølge artiklen (og efter min mening), mange fordele:

  • Empati: Mænd, der tillader sig selv at mærke deres egne følelser, har lettere ved at sætte sig i andres sted.
  • Medfølelse: De har lyst til at hjælpe og lindre andres smerte.
  • Spirituel vækst: Deres indre liv bliver dybere, og de får bedre forbindelse til deres personlige værdier.
  • Selverkendelse: Ved at være i kontakt med følelserne, lærer de at forstå sig selv bedre.
  • Selvrealisering: De bruger deres emotionelle sider til at nå deres mål.
  • Interpersonel intelligens: Bedre og stærkere relationer, da man lettere får gensidig respekt og forståelse.

Det er ikke altid let at stå ved sin sensitivitet. Walter Riso (forfatteren, der blev nævnt i artiklen) taler om, at nogle mænd stadig er bange for at blive kaldt “homoseksuelle”, hvis de græder eller viser sårbarhed. De tør ikke bede om hjælp, fordi de tror, at mænd skal være selvstændige superhelte, der klarer alt selv.


Kom i kontakt med din sensibilitet

Mit bedste råd til mænd, der har svært ved at åbne op, er at prøve at give slip på det pres, man lægger på sig selv. Alle de negative fraser og myter kan ophæves, hvis man tør udfordre dem og sige: “Det er ikke sandt, at jeg ikke må føle noget.”


Det kræver selvfølgelig mod at lære sig selv bedre at kende, men hvis man tager skridtet, venter der et nyt perspektiv. Og ja, nogle vil måske kigge lidt underligt i starten, men oftest vil du opleve, at nye og mere meningsfulde bånd til mennesker opstår.


Afsluttende tanker

Mandlig sensitivitet eksisterer! Og tro mig, jeg ser i min praksis igen og igen, hvordan mænd, der finder modet til at udtrykke deres følelser, faktisk oplever større mental styrke og bedre relationer. Kvinder kan også være med til at ændre de gamle, stive kønsnormer ved at værdsætte den sårbare og empatiske side hos mænd, i stedet for at forvente, at “rigtige mænd” ikke knytter sig eller viser svaghed.

For mig handler det her om at slippe forestillingen om, at der kun er to kasser – macho vs. sensitiv. Der er plads til hele paletten. Mænd har fortjent at kunne (og turde) leve deres liv med både styrke og sårbarhed.



Udarbejdet af Marcus Bach, Terapeut

www.bachhuset.dk


Jeg er øvrigt administrator af facebooksiden: Herreværeslet 11:11, som henvender sig til mænd.
Jeg vil elske hvis du vil følge denne side, kvinder er også velkomne, for måske kan det give indsigter i mænds udfordringer og give stof til samtaler i parforholdet. Følg Herreværelset her