Hvordan kan et barn overleve i en dysfunktionel familie?
At vokse op i en dysfunktionel familie kan sætte dybe spor og få alvorlige konsekvenser for det senere liv. Men sandheden er, at denne type familier er langt mere almindelige, end vi tror. Følelsesmæssig manipulation, ydmygende adfærd, manglende empati og forståelse, kommunikationsproblemer og afhængighed – alt dette er typiske kendetegn på en dysfunktionel familie.
Når børn vokser op i et miljø som dette, må de tilpasse sig for at overleve. De udvikler strategier for at beskytte sig selv i en verden, der langt fra er ideel. Samtidig observerer de ofte uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som de risikerer at gentage i deres voksenliv.
Familiemiljøet har stor betydning for børns psykologiske udvikling – det kan enten fremme eller hindre deres trivsel og vækst.
Fem typer roller
Som nævnt er dysfunktionelle familier desværre ret almindelige. Det er derfor heller ikke ualmindeligt, at børn i sådanne familier indtager forskellige roller for at beskytte sig selv eller tilpasse sig de situationer, de står i. Her er fem typiske roller, som børn kan påtage sig. Hvilken rolle barnet vælger, afhænger både af barnets personlighed og den specifikke dysfunktion i familien:
1. Det oprørske barn
Dette barn gør oprør mod al form for autoritet og har ofte adfærdsproblemer. Det er typisk opvokset i et hjem præget af misbrug, konflikter eller forældre, der er fraværende på grund af separation eller andre udfordringer.
2. Skurken
Barnet, der altid får skylden for alt, bærer en tung skyldfølelse gennem hele livet. Dette barn har udviklet en negativ selvopfattelse, fordi det aldrig er blevet værdsat af sine forældre.
3. Den lille voksen
Dette barn tager forældrenes ansvar på sig og modnes alt for tidligt. De får aldrig lov til at have en rigtig barndom, fordi deres forældre ofte er følelsesmæssigt umodne og ude af stand til at tage ansvar for deres eget liv.
4. Det uværdige barn
Et barn, hvis behov ignoreres, lærer at undertrykke sine følelser. Som voksne bliver de ofte generte og tilbageholdende. De føler sig ikke værdige til kærlighed, fordi deres forældre var opslugt af egne problemer og gav dem meget lidt opmærksomhed.
5. Manipulatoren
Dette barn opdager, at de kan opnå, hvad de ønsker, gennem manipulation. Ofte har deres forældre svært ved at sætte grænser eller er ligeglade, hvilket fører til, at barnet bliver forkælet med fx slik eller gadgets for at holde dem beskæftiget og give forældrene fred.
At vokse op i en dysfunktionel familie
Forældre klager ofte over, at deres børn er vanskelige eller oprørske og skaber kaos i familien. Men de ser ikke altid, at denne adfærd ofte er et råb om kærlighed, opmærksomhed og forståelse.
Mange af os kan måske genkende nogle af disse roller. Vi har måske ubevidst påtaget os dem som børn, længe før vi forstod livet og relationer. Disse roller formes af den måde, vores familie behandler os på, og de følelser, de vækker i os.
I dysfunktionelle familier bliver børn ofte udpeget som problemet. Forældre peger på barnet og kalder det egoistisk eller vanskeligt, men i virkeligheden starter problemet altid hos de voksne. Disse forældre har ofte selv ikke lært at relatere sundt til andre.
Børnene adopterer dysfunktionelle mønstre, som de senere gentager. Et barn, der vokser op i et hjem præget af misbrug og afhængighed, hvor forældrene er opslugt af egne problemer, vil sandsynligvis tage rollen som "det uværdige barn". De føler sig ignoreret, uelsket og skyldige, hvilket kan præge deres fremtidige relationer.
Konsekvenser for fremtiden
Hvilke typer forhold kan sådanne børn forvente i fremtiden? De vil ofte ende i relationer, hvor de lider, fordi de føler, at de ikke har et valg. Selv hvis de bliver i et forhold med en, der mishandler dem, vil de sandsynligvis acceptere den dårlige behandling. Det er, hvad de har lært er normalt.
På arbejdspladsen eller i venskaber vil de ofte kæmpe med lavt selvværd og en konstant skyldfølelse. De føler sig ansvarlige for både egne og andres fiaskoer og bliver derfor ofte perfektionister, der forsøger at kompensere for deres indre usikkerhed.
Familien er den ramme, hvor børn skal lære at forholde sig til andre mennesker. Hvis vi ikke tager os tid til at forbedre vores relationer, løse kommunikationsproblemer og give børnene et godt eksempel, fortsætter vi med at skabe skadelige mønstre, der fører til lidelse.
Selvom mange af os er vokset op i en dysfunktionel familie, har vi magten til at ændre vores liv. Vi kan tage ansvar, bearbejde barndommens sår og skabe en bedre fremtid for os selv.
Udarbejdet af Marcus Bach, Terapeut
www.bachhuset.dk
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes