DET SOM ER SVÆRT I TERAPI
Problemer, som folk ofte er tilbageholdende med at afsløre over for terapeuter
Der er visse emner, som klienter ofte tøver med at drøfte i terapi. Disse emner kan dog være afgørende for, at terapeuten kan foretage en korrekt vurdering og planlægge en effektiv intervention.
Vanskeligheden ved at åbne op
Hvis du nogensinde har været i terapi, ved du, hvor svært det kan være at tale om visse emner. Det kræver ofte en høj grad af tillid, som måske endnu ikke er etableret mellem terapeut og klient.
At åbne sig følelsesmæssigt for en fremmed, konfrontere sine problemer og gøre sig sårbar kan føles både mærkeligt, pinligt og skræmmende. Derfor vælger mange at holde visse detaljer for sig selv. Selvom det er naturligt at værne om visse ting, er det vigtigt at huske, at terapi er et trygt rum, hvor man frit kan dele alt i fortrolighed.
Terapeuter har ingen interesse i at dømme deres klienter. Alt, hvad der bliver sagt i en terapisession, forbliver fortroligt, hvilket skaber et sikkert rum for ærlige samtaler. Der er dog emner, som mange stadig finder svære at dele.
1. Sexliv
Mange terapeuter oplever, at klienter undgår at tale om deres sexliv. Alligevel er dette emne en vigtig indikator for livskvalitet og kan ofte give indsigt i underliggende problemer. Seksualitet kan både være en kilde til stress og en nøgle til løsning af visse udfordringer, og derfor er det ofte relevant for en terapeutisk intervention.
2. Seksuelt misbrug
Seksuelt misbrug er et af de sværeste emner at tale om. Ofre har ofte svært ved at bearbejde deres oplevelser, og mange tror, at de har lagt det bag sig, selvom det fortsat påvirker dem. Terapeuter har brug for at kende disse historier for at hjælpe klienten med at bearbejde traumer og forstå, hvordan det fortsat påvirker tanke- og adfærdsmønstre.
3. Penge
Økonomiske problemer er ofte forbundet med skam og stress. Mange klienter undgår derfor at bringe emnet op, selvom det kan være vigtigt for at forstå deres overordnede situation. Terapeuten kan bruge information om klientens økonomi til at identificere adfærdsmønstre og afledte problemstillinger, der måske påvirker andre områder af livet.
4. Sundhedsproblemer og sygdomme
Fysiske og psykiske helbredsproblemer er ofte tæt forbundne. Mange klienter finder det ubehageligt at tale om visse sundhedsproblemer, men disse kan være afgørende for at forstå symptomer og udfordringer. For eksempel kan en overaktiv skjoldbruskkirtel føre til angst, hvilket kræver en anden tilgang i terapien.
5. Refleksioner over terapiforløbet
Klienter kan føle frustration eller skuffelse over terapien, men mange har svært ved at udtrykke dette. Det kan dog være gavnligt for både klient og terapeut at drøfte udfordringerne i terapiforløbet, så dynamikken kan justeres, og processen optimeres.
6. Madvaner
Forholdet til mad og kropsbillede er ofte følsomme emner. Mange føler skam eller ubehag ved at tale om deres spisevaner, men dette kan være nødvendigt for at forstå og arbejde med underliggende problemer som stress eller selvbillede.
7. Identitet
Identitet omfatter blandt andet køn, seksualitet, etnicitet og religiøsitet. Disse aspekter er vigtige for at forstå, hvem klienten er, og hvad der har formet dem. Selvom nogle af disse emner kan være synlige eller tidligere nævnt, bør de udforskes dybere for at give terapeuten et helhedsorienteret billede.
8. Ubehagelige historier
Mange har svært ved at indrømme fejl eller dele historier, der ikke stemmer overens med sociale forventninger. Klientens ærlighed er dog essentiel for terapeutens evaluering og intervention. Når klienten tør dele disse historier, bliver det muligt at skabe positive forandringer.
Hvad gør vi?
Det kan være svært at åbne op om bestemte emner i terapi, men det er vigtigt at huske, at terapeuten er der for at hjælpe – uden at dømme. At dele selv de sværeste historier kan være nøglen til heling og personlig udvikling. Som terapeut forstår jeg om nogen, hvor svært det er. Jeg har selv haft den udfordring. Jeg er gennem utallige terapitimer gået fra at være en meget introvert ung mand til i dag at have tre YouTube-kanaler, hvor jeg deler min meget personlige historie. Det bruger jeg også i min terapi. Jeg inviterer mine klienter med ind i min egen sårbarhed, så de ved, at jeg kan rumme deres historie – uanset hvad den handler om.
Der er ikke nogen forløsning i terapi uden, at vi finder modet til at være sårbare. Vi skal bare gøre det i små, passende skridt. Når du er klar til at dele din historie og få hjælp til at forvandle og slippe den, så ræk ud – jeg er her for dig. Det er min livsmission at holde rummet for dem, som ikke kan komme fri af fortidens skygger.
Udarbejdet af Marcus Bach, Terapeut
www.bachhuset.dk
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes