Progesteron og mænd!

Progesteron til mænd

Vil du købe? Så klik her


MÆND ! Måske skal du også smøre bollerne med progesteron!

Selvom en søgning på progesteron ofte kun henviser til artikler om virkningen på kvinder, er det ofte mindst lige så vigtigt for mænd, hvis du har symptomer på lav progesteron.


FORDELENE VED AT ANVENDE PROGESTERON PÅ PUNGEN (TESTIKLERNE)

Progesteron bliver ofte betragtet for sin rolle i graviditet, men udover denne rolle kan det også tilbyde visse fordele for mænd. Især kan progesteroncreme hjælpe mænd med at føle sig motiveret og progesteron kan forbedre din søvn, samtidig med at det opretholder den generelle hormonbalance.


HVAD ER PROGESTERONS ROLLE?

Progesteron i sig selv er byggesten for mange hormoner, herunder testosteron. Derfor kan dens anvendelse hjælpe med at balancere og vedligeholde de overordnede hormonniveauer.


Testosteron betragtes som det mandlige kønshormon, og det er ansvarligt for at definere mandlige karakteristika såsom kropsbehåring og en dyb stemme.


Dog spiller progesteron også en rolle i regelmæssige kropsfunktioner såsom opbygning af knoglemasse, fremme af hjerneaktivitet, regulering af blodsukkerniveauer og opretholdelse af kroppens sundhedsmæssige balance.


Progesteron påvirker også produktionen af skjoldbruskkirtelhormon, som styrer stofskiftet, altså processen hvorved vores krop omdanner fedt til energi.


De mange roller, progesteron har i den mandlige krop, inkluderer:

- Støtte til fertilitet

- Testosteronbiosyntese

- Støtte til sundt humør

- Blokering af gonadotropinsekretion (processen som får testiklerne til at “krympe”

- Forbedring af søvn

- Støtte til sunde energiniveauer

- Støtte til sunde DHEA-niveauer

- Støtte til sundt blodtryk

- Reduktion af risikoen for prostatakræft

- Støtte til sund muskelmasse

- Mobilisering af fedt til energi og regulering af vægt

- Forhindring af omdannelsen af testosteron til DHT (Dihydrotestosteron som medføre hårtab)

- Støtte til sunde erektioner


Progesteron kan også påvirke immunsystemet, kredsløbssystemet, nyrefunktion, åndedrætssystemet, fedtvæv, tumorer i centralnervesystemet og adfærd. Kort sagt påvirker progesteron mange dele af din krop.SYMPTOMER PÅ LAVE PROGESTERONNIVEAUER

Selvom hormonniveauer konstant stiger og falder, kan mænd, der oplever progesteronniveauer, der ofte er for lave, udvikle nogle komplikationer og ubehagelige symptomer.


Da progesteron er en forløber for testosteron, kan lave progesteronniveauer også føre til lavt testosteron, hvilket resulterer i ubehagelige symptomer for begge tilstande.


Nogle tegn på lavt progesteron hos mænd inkluderer:


- Depression

- Hårtab

- Tab af knoglemasse

- Depression

- Tab af muskelmasse

- Erektionsproblemer

- Kognitive bekymringer

- Humørsvingninger

- Lav libido

- Vægtøgning

- Træthed

- Udvikling af mandlige bryster

- Impotens


Lave progesteronniveauer kan også resultere i en tilstand kaldet østrogendominans. Dette sker, fordi progesteron er en agonist for østrogen, så hvis progesteron er for lavt, kan østrogenniveauer stige højere end de burde være.


Nogle af symptomerne på østrogendominans hos mænd inkluderer:

- Vægtøgning omkring maven

- Træghed

- Tåget hjerne

- Søvnløshed

- Angst

- Irritabilitet


Mænd med lave progesteronniveauer har også en øget risiko for sundhedsmæssige tilstande såsom gigt, prostatakræft, osteoporose og prostatisme (en blokering af blærehalsen, typisk på grund af en forstørret prostata).TEST AF PROGESTERONNIVEAUER

Når mænd begynder at opleve problemer med de ovennævnte symptomer, tænker de måske kun på at tjekke deres testosteronniveauer, da det er det mest fremtrædende hormon hos mænd. Dog kan det også være gavnligt at se, om progesteronniveauerne er lavere, end de burde være, da dette måske er årsagen til de lave testosteronniveauer.


Hormonniveauer kan let testes hos din læge og man kan ovenikøbet også købe en hjemmetest (spyttest), som man så sender til et laboratorie.
https://gettested.dk/produkt/hormontest-for-maend
HVAD KAN FORÅRSAGE LAVE PROGESTERONNIVEAUER?

Der er en lang række tilstande, der kan forårsage lave progesteronniveauer, såsom:


ALDER

Når vi ældes, falder vores progesteronniveauer betydeligt, hvilket også får testosteronniveauerne til at falde.


KOST

Selvom progesteron ikke er en vitamin eller mineral, der kan indtages gennem mad (ligesom vitamin D eller jern), er der nogle fødevarer, der kan hjælpe med at stimulere produktionen af progesteron.


Disse fødevarer inkluderer:

- Broccoli

- Bønner

- Kål

- Rosenkål

- Blomkål

- Nødder

- Grønkål

- Spinat

- Græskar

- Fuldkorn

Der er også nogle fødevarer, der kan mindske mængden af østrogen i kroppen, hvilket kan hjælpe med balancen mellem østrogen og progesteron.


- Kål

- Bananer

- Valnødder

- Skaldyr

En kost, der mangler disse fødevarer, kan bidrage til lave progesteronniveauer.


STRESS

Stress kan også have en betydelig indvirkning på progesteronniveauerne. Dette skyldes, at når din krop oplever kronisk stress, producerer den mere af hormonet kortisol for at håndtere stressen. Dog er progesteron en forløber for kortisol, så progesteronniveauerne falder, når din krop producerer mere kortisol.


RYGNING

Studier har vist, at dem, der ryger, har betydeligt lavere niveauer af progesteron end dem, der ikke gør det.ØGE PROGESTERONNIVEAUER MED PROGESTERONCREME

For dem med lave progesteronniveauer, der forårsager ubehagelige symptomer, kan hormon erstatningsterapi (HRT) være en tiltalende behandlingsmulighed. HRT omfatter mange hormoner, herunder østrogen, testosteron og progesteron. Mens disse hormoner kan leveres på forskellige måder, såsom gennem en injektion eller pille, kan mænd med lavt progesteron se størst gavn af progesteroncreme.


Progesteroncreme bruges typisk til kvinder for at lindre symptomer på overgangsalderen. Dog kan denne creme påføres topisk på pungen hos mænd.


Pungen er den hudpose, der holder testiklerne, der producerer både progesteron og testosteron.


Når det gælder hormoncremer, er det vigtigt at påføre dem på det sted, hvor de er nødvendige. For mænd med lave progesteronniveauer betyder det at påføre progesteroncreme på pungen. Dette tillader hormonerne at blive optaget af testiklerne, hvor de så kan omdannes til testosteron.


Når man bruger progesteroncreme, er det essentielt at påføre det hver dag, typisk to gange om dagen, selvom du bør følge de instruktioner, din læge har givet.


YDERLIGERE VANER TIL AT ØGE PROGESTERON

Selvom vores alder ikke er noget, vi kan kontrollere, er der andre vaner, du kan adoptere, udover brugen af progesteroncreme, for at hjælpe med at holde dit progesteronniveau på et sundt niveau, såsom:


- Oprethold en sund kropsvægt

- Indtag fødevarer, der stimulerer produktionen af progesteron (f.eks. broccoli, bønner, kål, rosenkål, grønkål, blomkål, græskar, nødder, fuldkorn og spinat)

- Reducér stress

- Stop med at ryge


På grund af de mange bivirkninger ved lave progesteronniveauer, søger mænd ofte måder at håndtere dem på. Progesteroncreme er en nem at anvende behandling, og når den påføres direkte på pungen, leverer den hormonerne lige til det sted, hvor de er nødvendige.

Hos Bachhuset og Bach6terapi anbefaler jeg den lidt dyrer creme fra Biovea.

Link:


Namasté
Marcus Bach Andersen