Særligt sensitive

Særligt sensitive (HSP)

Det sensitive personlighedstræk


Bachhuset samarbejder med HSP foreningen. Jeg har erfaring med at hjælpe børn og voksne med at få et bedre liv med de sensitive personlighedstræk.

Hvad er HSP?


Det sensitive personlighedstræk


Ca. hvert femte menneske er født med et nervesystem, der er ekstra modtageligt for indre og ydre stimuli af enhver art; stimuli, der samtidig bearbejdes dybere og mere nuanceret, end det sker hos andre.


Den amerikanske psykolog og pioner Elaine N. Aron, har forsket i det sensitive personlighedstræk i mange år. Hun har introduceret betegnelsen HSP (Highly Sensitive Person). Den danske forening har valgt at bruge denne internationale betegnelse for særligt sensitive mennesker.


Sensitiviteten er genetisk bestemt, og den giver både fordele og udfordringer.


Forskning viser, at sensitive profiterer ekstra af en opvækst med forståelse og anerkendelse, og at de får det vanskeligere end andre under en uhensigtsmæssig opvækst. Mange dårlige oplevelser kan bl.a. føre til lavt selvværd og negative tanker. Heldigvis er det muligt at bearbejde dette som ung eller voksen, idet man som sensitiv også profiterer ekstra af det gode samvær i sin egen voksenfamilie, af gode venskaber og givende terapier.


Endnu er trækket ikke alment anerkendt i Danmark, og det kan gøre det ekstra svært både selv at acceptere sine behov for pauser og afskærmning fra stimuli – og at blive respekteret og taget alvorligt af pårørende, hos lægen, i jobcentret, på arbejdspladsen osv.


HSP er  et vilkår, det er ikke en diagnose. Hvis der er en passende grad af stimulering, så giver sensitiviteten ikke problemer, derfor er det ikke en diagnose. Vores måde at indrette samfundet på kan dog i høj grad udfordre sensitive personer.


Læs mere mere om HSP foreningen på hjemmesiden: http://www.hsp-foreningen.dkAf hensyn til børnene har jeg både aften konsultationer og åbent i weekenden.


Bestil tid

online